Projekt Uggla

Hade länge funderat på att jobba med något fotoprojekt och bestämde mig i november 2008 att försöka fotografera våra ugglor. De ugglor som i första hand är mål för mitt projekt är sparvuggla, pärluggla, kattuggla, hornuggla, jorduggla, hökuggla, slaguggla, lappuggla, berguv, fjälluggla och tornuggla. Fjälluggla och tornuggla blir nog en historia för sig själv ..men men vi får se.

Hemmaplan! Alltid roligt att plåta på hemmaplan och dessa ugglor har jag hittills plåtat. Pärluggla, Jorduggla, Sparvuggla, Kattuggla, Hornuggla, Lappuggla, Hökuggla och Slaguggla men jag ska inte påstå att jag fått bra bilder på alla arter, men det kommer nog!

Varför?

Blev såld på ugglor efter mitt första möte med lappugglan en mörk septemberkväll 2008, ett möte jag aldrig glömmer. Det har blivit några ugglemöten sedan denna septemperkväll och många fler hoppas jag det blir :).

Holkar!

Ett litet sidoprojekt har tillkommit jag och ett par kompisar har börjat sätta upp holkar för våra ugglor. Här nedan kan du se hur många holkar vi satt upp och hur många häckningar vi fått m.m För er som finner det intressant kommer här lite info om de holkar vi har byggt. Måtten på holkar pendlar ganska mycket beroende på vart man kollar eller vem man frågar har jag märkt. Exempel för sparvugglan jag jag sett mått från höjd 400-600mm, bredd och djup 130-200mm, ingångshål 45-60mm.

Här är i alla fall de mått vi har byggt efter: Bredd x djup x höjd / hål (Alla mått i mm)

Kattuggla/Slaguggla

250x300x600 / 200×250 (Höjd över mark ca 3-4m, Tanken är att hålet ska sitta mot stammen men vi bommade det på två holkar ..lustigt nog var det de två vi fick häckning i.

Pärluggla

200x200x600 / 92 (Öppningsbar front, höjd över mark ca 3-4m).

Sparvuggla

150x150x550 / 44-46 (Hålstorlek har varierat lite beroende på vad tillgång på borr har varit. Djupet på ingångshålet bör vara mellan 50-100mm, vi har kört på ca 70mm nu. Avtagbart tak, höjd över mark ca 1,5-2m, holken måste vara ljustät)

Våra holkar är byggda efter tips och råd från diverse personer och mycket googlande. Tack till alla personer som bidragit med information, ingen nämnd ingen glömd ..ni vet vilka ni är :)